fbpx

Skal politikerne virkelig styre din work-life balance?

For over 5 år siden valgte jeg at sige mit lønmodtagerjob op. Ikke fordi jeg ville ”pensionere” mig og leve af mine investeringer, men fordi jeg havde lyst til i højere grad at skabe mit eget liv, og selv definere, hvad den resterende del af mit arbejdsliv skulle indeholde. Jeg skulle have styr på min work-life balance.

Det var på ingen måde fastlåst, om jeg havde tænkt mig at arbejde i egen virksomhed, freelance eller andet? Om jeg ville have en arbejdsuge på 5, 10, 20 eller 50 timer? Det afgørende for mig var, at jeg havde friheden til selv at bestemme. En frihed jeg havde opnået via min levevis og investeringer. Mit første projekt var, at jeg ville skrive en bog.

Kan man tillade sig det?

Jeg meldte det ud på mine sociale medier, og i mit netværk. Mange fattede interesse for min fortælling, i særlig grad den del der lød, at jeg havde penge nok til at kunne pensionere mig selv som 44-årig. Så jeg kom med i både tv-programmer, radioudsendelser, aviser og blade hvor det blev fokus. Og allerede her mødte jeg adskillige gange en interessant og uventet modstand mod mit personlige projekt. Kunne man i det hele taget tillade sig, ”at melde sig ud af arbejdsmarkedet”? Hvad nu hvis vi alle gjorde det? Er der ikke en pligt til at blive i hamsterhjulet? nDu har jo både havde fået uddannelse og andre goder af velfærdssamfundet.

Nu har den trend, jeg var en tidlig eksponent for, så udviklet sig. Det i sådan en grad, at selv landets statsminister føler det nødvendigt at bruge sin åbningstale i Folketinget til at formane os om, at vi ikke skal stræbe efter øget frihed. “Jeg kan mærke, at der bare er en tendens hen imod mere fritid og mindre arbejde. Det bekymrer mig,” Mette Frederiksen.

Jeg vil tillade mig at være lodret uenig. Jeg tror ikke, at man som politiker, skal gå ind at detailstyre vores liv i sådan en grad, at vi ikke kan tage vores egne valg.

Vil have os til at arbejde mere

Jeg er sikker på, at skattelempelser i den kommende tid vil være et forsøg i den retning. Så man vil vælge at lempe skatten ved fx at øge beskæftigelsesfradraget. Og det kan selvfølgelig være et incitament for nogle til at blive i en lønmodtagervirkelighed. Og mon ikke der også kommer andre tiltag, der skal nudge os til at tage de ”rigtige” beslutninger om vores arbejdsliv.

Men jeg køber ikke hele præmissen om, at det er bedre for os alle som samfund, at vi tænker så gammeldags. Jo, det gælder da for nogle, at fast job og karriere er den rette og sikre vej. Men hvad med alle dem, der for tiden opdager, at der bliver færre og færre faste og sikre job, og flere og flere midlertidige ansættelser uden sikkerhed for hverken fremtid eller pension? Er hele problematikken om prekariatet bare forsvundet? Ikke som jeg ser det.

Jeg kan godt se, at man fra politisk side bør være bekymret over en tendens, hvor de unge ikke bare sådan uden videre kan forventes at ville betale for de ældres guldrandede pensionsopsparinger. For nu ikke at nævne alle de øvrige regninger vi er i gang med at efterlade til kommende generationer.

Jeg vil bestemme selv

Jeg tror bare, at det er og bliver en virkelighed, der skal ses i øjnene. Og jeg vil personligt langt hellere have min egen ”pensionsopsparing” i frie midler. Så jeg helt selv kan bestemme, hvornår jeg skal arbejde mere eller mindre. Jeg vil bestemme min work-life balance selv. Det passer måske ikke ind i et regneark i Finansministeriet, men det giver større værdi for mig, og jeg tror faktisk, at jeg skaber større værdi for samfundet, når jeg er glad og tilfreds og laver ting der interesserer mig.

Min frihedstrang er nu endt i eget firma, hvor jeg og min partner/mand, der for øvrigt har taget den samme rejse parallelt med mig, vil bruge vores liv og penge på at investere i bæredygtige opstartsvirksomheder. Forhåbentlig kan det medvirke til at løse vores allesammens fremtidige udfordringer.

Men vi oplærer også andre i at investere i børsnotede virksomheder og fonde. Håbet er, at mange flere som os, kan leve et liv, ikke i lediggang, men i frihed til at vælge selv.

Skal du have hjælp til at blive fri?

Har du behov for hjælp til at komme i gang med at tage styringen over både din egen økonomi og fremtid? Så skal du være meget velkommen til at deltage i en sparring eller et forløb. Du kan finde de forskellige muligheder hér, og ellers skriv på kontakt@birkwahlgren.dk. Du kan også ringe på 31691711, så laver vi et skræddersyet tilbud, der passer til netop dig.

Bedste efterårshilsner

Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait