fbpx

Vil du også på tidlig pension?

Vi har spurgt i FB-gruppen, hvad I helst vil høre om i kommende nyhedsbreve, og det var, hvordan kan man gå på tidlig pension og får mere frihed?

Her er lidt bud på veje til tidlig pension!

– Bliv gift med en rig og gammel person og håb på det bedste

– Skriv en bestseller og lev af royalties

– Bliv influencer og få betalt for at reklamere for alt muligt

– Arv en masse penge fra en fjern slægtning

– Opfind noget revolutionerende og patenter det og sælg det for en formue

Nej, spøg til side. Det er vist godt, at det er 1. april. Det er muligvis farbare veje for nogle få, men næppe strategier de fleste skal satse deres fremtid på. I alle tilfælde er det ikke veje vi kan hjælpe dig med at forfølge.

Hvad skal man gøre for at kunne pensionere sig tidligt?

Mange drømmer om at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og nyde livet, mens de stadig er unge og raske. Men hvordan kan man opnå det? Er det overhovedet muligt at pensionere sig tidligt i Danmark? Og hvad skal man være opmærksom på, hvis man vælger den vej?

Først og fremmest skal du finde ud af, hvornår du gerne vil gå på pension. Din folkepensionsalder afhænger af, hvornår du er født, og den kan variere fra 65 til 69 år, som reglerne er lige nu. Du kan se din folkepensionsalder på borger.dk.

Hvis du vil gå på pension tidligere end det, skal du have en ekstra opsparing, som kan dække dit forbrug i de år, du ikke får privat tegnet pension eller folkepension.

Hvad har du brug for?

Dernæst skal du vurdere, hvor meget du har brug for at leve for som pensionist. Det afhænger af mange faktorer, som fx din boligsituation, dine rejseplaner, dine hobbyer og dit helbred. Du kan bruge en pensionsberegner til at få et overblik over din forventede pensionsudbetaling og dit forventede forbrug. Husk at tage højde for inflation og skat.

Hvad betyder det egentlig at pensionere sig tidligt?

Det er ikke et entydigt begreb, men det afhænger af din alder, din indkomst og dine forventninger. Nogle vil måske mene, at det er at stoppe med at arbejde, når man fylder 60 år. Andre vil måske sigte efter at gøre det allerede i 40’erne eller 50’erne. Det er op til dig at definere, hvad tidlig pension betyder for dig.

Hvad er din ønskede pensionsalder?

Uanset hvad dit mål er, så kræver det en del planlægning og forberedelse, at kunne pensionere sig tidligt. Her er nogle af de ting, du skal gøre:

Skær ned på dine udgifter

En måde at spare op på er, at reducere dine faste og variable udgifter. Det betyder ikke, at du skal leve som en asket, men du skal være bevidst om, hvad du bruger dine penge på og hvor du kan spare. Måske kan du flytte til et billigere sted, køre mindre i bil, lave mad hjemme i stedet for at spise ude eller droppe nogle af dine abonnementer eller medlemskaber. Du skal også undgå gæld og renter så meget som muligt.

Øg din indkomst

Hvis du vil pensionere dig tidligt, skal du også sørge for at have en høj indkomst, mens du arbejder. Det kan du gøre ved at forhandle om en lønforhøjelse, skifte til et bedre betalt job eller starte en sidehustle eller et eget firma. Du kan også tjene penge på dine hobbyer eller færdigheder ved at sælge dine produkter eller ydelser online eller offline.

Vær fleksibel

Selvom du har en plan for en tidlig pension, skal du være åben for ændringer og tilpasninger undervejs. Du ved aldrig, hvad der kan ske i fremtiden med din økonomi, dit helbred eller dit familieliv. Måske bliver du nødt til at arbejde længere end forventet eller skifte karrierevej. Måske får du lyst til at rejse mere eller mindre end planlagt eller flytte til et andet land. Du skal være klar til at justere din plan efter dine behov og ønsker.

Spar op og investér

Det er nok det vigtigste råd, jeg kan give dig. Hvis du vil pensionere dig tidligt, skal du have en solid opsparing, som du kan leve af resten af dit liv. Det betyder, at du skal sætte en stor del af din indkomst til side hver måned og investere den klogt i aktier, obligationer eller andre værdipapirer. Du skal også have en nødopsparing til uforudsete udgifter eller kriser.

Hvor stor en formue du skal oparbejde, afhænger af hvor meget du skal bruge om året, og hvor tidligt du vil på pension og om du forestiller dig, at du skal efterlade noget til arvinger. Jo før du vil pensioneres, og jo mere du har brug for om året, jo større formue er der brug for.

Din personlige plan

Når du har et mål for din pensionsopsparing, skal du lægge en plan for, hvordan du når det. Det handler om at styre tre dele af din økonomi: din løbende opsparing, dit forbrug og din indkomst frem til dit ønskede pensionstidspunkt. Du skal typisk spare mere op end normalt, hvis du vil gå tidligt på pension. Det betyder også, at du skal sænke dit forbrug i dag og i fremtiden. Det kan fx være ved at bo mindre, droppe bil eller have et mindre rådighedsbeløb.

Du skal også være opmærksom på dit formueafkast, din risikospredning og din skat. Du skal investere din opsparing klogt, så den vokser mest muligt uden at være for udsat for alt for stor risiko for kurstab. Du kan sprede din risiko ved at have forskellige typer af aktiver, som fx aktier, Indexfonde, obligationer og fast ejendom. Og du kan optimere din skat ved at udnytte fradrag og skattebegunstigede ordninger.

Få hjælp til at planlægge tidlig pension

Det var nogle af vores tips til, hvordan du kan planlægge tidlig pension. Hvis du vil have mere hjælp til din pensionsplanlægning, er der flere muligheder. Du kan eventuelt kontakte din bank, hvis du føler, at du har et godt og fortroligt forhold til den. Vi vil også gerne hjælpe dig. Vi er uvildige økonomiske rådgiver, som kan hjælpe dig på rejsen. En rejse vi selv har taget og er henholdsvis gået på halvpension som 44-årig og 51-årig.

Sparring om tidlig pension hos Birk & Wahlgren
Vi tilbyder sparring om tidlig pension. Den kan foregå både personligt og virtuelt. Du bestemmer, hvad der passer dig bedst.

Jeg håber, du har fået noget inspiration til at realisere din drøm om at trække dig tilbage et par år før tid. Tak fordi du læste med! Og husk, at hvis vi skal kigge på dine tal og se, hvornår du kan pensionere dig, kan du læse mere hér!

1:1 sparring hos Birk & Wahlgren

I næste nyhedsbrev handler det om økonomisk frihed

Rigtig god Påske!

Kh. Pernille og Kasper

2 Replies to “Vil du også på tidlig pension?”

  1. Hej Pernille, jeg har fulgt dine indlæg gennem flere år og har stor respekt for din indgang til opsparing, investering for den vej igennem at opnå økonomisk frihed i livet. En kommentar hertil – hvis målet er at blive arbejdsfri uden at være bidragende borger fra en tidlig alder, så underminerer vi forudsætningen for et rigt samfund. Hvis ikke, der er mennesker, der bidrager i de virksomheder, som vi investerer i, så bliver det så som så med afkastene, hvis det er en generel strategi. At skabe sig frihed til at kunne vælge andet end en klassisk lønmodtagertilværelse er for mig fuld legitimt, men skal vi lykkes som et godt samfund, skal vi sikre det ved at være arbejdsomme i en så stor del af livet som muligt. At bruge sine investeringer som et middel til sikre sig et mere varieret og selvstændigt arbejdsliv, så vi holder længere og bliver gladere herved har et supergodt perspektiv. Blot en positiv opfordring – drøft gerne temaet, hvad den økonomiske frihed skal bruges til med forskellige vinkler herpå. God påske. Mvh. Jørgen.

    1. Kære Jørgen
      Jeg er meget enig i dine betragtninger, derfor har jeg heller aldrig opfordret nogen til at gå på pension. Tværtimod håber jeg, at så mange som muligt har mulighed for et aktivt virke hele livet. Men om det skal være som lønmodtager, det har jeg ingen holdning til. Jeg mener, at vi hver og én er bedst til at bedømme, hvad der passer bedst for os. Det jeg håber, at så mange som muligt gør, er at leve et liv uden dumt overforbrug, for så i stedet at investere pengene. Penge der kan give frihed til selv at træffe valgene i livet. For det er der friheden ligger i min optik. Om man så vil arbejde 80 timer om ugen for at skabe sit eget, arbejde 37 timer om ugen, som lønmodtager eller arbejde super fleksibelt eller frivilligt? Det synes jeg, at den enkelte selv skal bestemme. Det vigtigeste er, at vi passer på os selv og hinanden. Tak for indlægget og god påske til dig også. Bedste hilsner Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait