fbpx

Ja, du skal stadigvæk investere bæredygtigt!

Jeg kan sagtens forstå, hvis man er begyndt at have sine tvivl derude. Er det der med bæredygtighed nu også så god en idé, når vi taler investeringer? De to helt store danske selskaber med klar bæredygtighedsprofil, Vestas og Ørsted, er på det nærmeste styrtdykket i år. Det har ikke været særligt sjovt at være vidne til, slet ikke hvis man har en masse penge i klemme, investeret i de to virksomheder. 

De klogeste investeringer

Men alligevel vil jeg fastholde, at bæredygtige investeringer er de klogeste investeringer. Det historien om Vestas og Ørsted viser er, at man selvfølgelig altid skal sprede sine investeringer. Begge selskaber er indenfor den del af “bæredygtighed,” som man kunne kalde den grønne omstilling. De er begge indenfor grøn energi, og så er de også begge koncentreret om vindenergi. Vindenergi er lige den del af den grønne omstilling, der har det sværest lige nu blandt andet på grund af de højere renter og udfordringer i USA.

Bæredygtighed meget mere end vindenergi

Bæredygtighed er dog meget bredere end lige to store danske aktier indenfor vindenergi. Hvis vi kigger på grøn energi, så er der en lang række andre områder, der klarer sig bedre, fx. solenergi. Der er også mange, der argumenterer for, at atomkraft er grøn energi. Om det er rigtigt eller ej? Atomenergi klarer det i alle tilfælde rigtig godt, hvis man ser på det med investeringsbrillerne.

Men grøn omstilling er jo meget mere end energiproduktion, og bæredygtighed er også meget mere end grøn omstilling. De bæredygtighedskriterier, der arbejdes med i sammenhæng med aktieinvestering, er det man samlet kalder for ESG-kriterier. ESG: Environmental, Social og Governance, altså virksomhedernes påvirkning indenfor miljøområdet, det sociale aftryk og så god selskabsledelse.

De bæredygtige aktier klarer sig bare bedre

Hvis alle de faktorer tages i betragtning, så klarer de bæredygtige investeringer nemlig bedre end de ikke bæredygtige. Kursudviklingen taler sit tydelige sprog. Hvis vi ser på det, på verdensplan, så har MSCI lavet et verdensindex af aktier. Hvis man fx sammenligner MSCIs normale verdensindex med MSCIs bæredygtige verdensindex, hvor virksomheder med høj ESG-score, altså bæredygtige virksomheder får fortrin og virksomheder med lav ESG-score udelukkes, så vinder det bæredygtige.

På kurven kan man se, at det bæredygtige index har givet den bedste udvikling for dig som investor. For hver 1000 kr. investeret tilbage for 15 år siden, har den bæredygtige investor i det blå index tjent 322 kr. mere end den der havde investeret i det normale gule index. Det man også kan se er, at forskellen på den blå og den gule kurve vokser og vokser. Så ja, alene af den grund skal du investere bæredygtigt.

En selvforstærkende effekt

I takt med, at flere og flere investorer efterspørger bæredygtige fonde og aktier, vil prisen på netop de aktier og fonde, stige mere og falde mindre end andre. Det er rent udbud og efterspørgsel. Og da også de helt store investorer, som pensionskasser og lignende får retningslinjer fra ejerne om at øge de bæredygtige investeringer, bliver effekten forstærket. Måske bliver det lidt en selvforstærkende effekt? Fokus på at investere mere bæredygtigt gør, at det at investere bæredygtigt bliver mere profitabelt.

Så se at komme i gang med at få indarbejdet ESG og bæredygtighed i dine investeringer. Det kan betale sig, både for din pengepung og for din nattesøvn.

Hvis du har brug for hjælp

Hvis du synes det virker uoverskueligt, at gå ned ad den vej på egen hånd, så hjælper vi dig rigtigt gerne på vej. Hos Birk & Wahlgren.

Du kan booke en 1:1-sparring eller et forløb, så finder vi ud af hvad bæredygtig investering er for dig, og får sat dig godt i gang. Du har også mulighed for at låne min bog Investér Bæredygtigt – og bliv fremtidens vinder på aktiemarkedet på biblioteket, eller købe den hér.

Hav en fortrinlig weekend.

Pernille Wahlgren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait