fbpx

Unge og investering

Derfor skal du lære dig selv og dine børn at investere

Kære læser

Vi håber, du har det godt og nyder foråret. Der er lige gået lidt tid siden sidste nyhedsbrev/blogpost, da vi fik kastet os ud i at starte et nyt bogprojekt op. Det handler om noget helt andet end unge og investering. Bogprojektet håber vi selvfølgelig at kunne fortælle meget mere om på et senere tidspunkt.

De unge og pengene

Foråret er lig med unge med penge på lommen. Konfirmationssæsonen peaker og de 14-årige flasher lystigt alt det nye, indkøbt for konfirmationspengene eller nyligt frigivne børneopsparinger. Vi har allerede været til tre konfirmationer og mangler en enkelt, og observationer fra fronten viser, at penge stadigvæk er populære som gaver.

Vi har også givet pengegaver, men har været så tarvelige, at vi har bundet dem sammen med en snak om penge og investering. Planen er, at vi skal snakke med de unge og deres forældre sammen. For selvom man er blevet voksen, er det ikke sikkert, at man har fuldstændig styr på lige det.

Det virker at tale om penge

Hjemme hos os, helt privat, har vi lige nu to teenagere, og det har helt naturligt fået os til at bruge meget tid på unges forhold til økonomi. I pressen får man med jævne mellemrum tudet ørerne fulde af, at de unge ikke har styr på økonomi. Det er nu ikke vores billede.

Det er klart, at vi selvfølgelig ikke er en fuldstændig standardfamilie, når det gælder økonomi. Vi har nok brugt mere tid på vores teenagedrenge, når det gælder pengesnakke. Den gode nyhed er, at det virker.

Unge og investering

Selvom vores drenge selvfølgelig ikke altid har været fornuftige med deres penge, ser de alligevel ud til at ende med at være det. Storebror på 15 er endda gået i gang med at opbygge sin egen investeringsportefølje. Han har skabt den af de penge han fik til sin 15 års fødselsdag, samt penge han tjener ved at arbejde i et supermarked.

Lillebror på 13 har endnu ikke vist interesse for aktier, men han kan sagtens finde ud af at spare op og investere. Han har nu flere gange indkøbt sjældne sneakers og videresolgt på StockX, med profit. StockX er en slags børs for sjældne udgaver af sneakers, tøj, ure og gadgets. Vi synes jo nok, at det er inden for et overforbrugssegment, som vi ikke rigtigt bifalder, men han skal gøre sine egne erfaringer. Fælles for begge vores børn er, at de altid har penge på kontoen.

Tal åbent og ærligt om økonomi

I en tid, hvor forbrugsmønstre og økonomiske udfordringer ændrer sig ekstremt hurtigt, er det afgørende, at unge får de rette værktøjer til at håndtere penge. Og det kan de kun få ved, at vi taler åbent og ærligt om økonomi.

Husk, at unges forhold til penge er en proces, der udvikler sig over tid. Det er vigtigt at give dem plads til at lære af deres fejl og støtte dem på deres vej mod økonomisk ansvarlighed. Fx havde vores dreng på 15 en periode for et års tid siden, hvor pengene pludseligt forsvandt hurtigere ud af kontoen, end de kom ind.

Han havde lige fået tilladelse til at forlade skolen i spisefrikvarteret, og pludselig kunne han købe shawarma og McDonalds til frokost. Men så gik det hurtigt mod nul på opsparingskontoen. Da han senere fik skaffet sig et fritidsjob i den lokale Kvickly, fandt han samtidig ud af, hvor hårdt det er at tjene penge. I hele den proces var vi aldrig efter ham, eller belærte ham om noget. Det eneste vi var helt faste på var, at hvis han valgte at købe mad i stedet for sin madpakke, så måtte han selv betale. Efter et halvt års tid fandt han ud af, at det ikke var det værd, at købe junkfood hele tiden. Faktisk lægger han halvdelen af de penge han tjener over på sin investeringskonto, hvor pengene arbejder for ham i stedet for omvendt.

Hans lillebror på 13 er i gang med den samme læring, men han har nok skelet lidt til sin storebror, for han er i alle tilfælde ikke meget for at skulle betale for sin frokost selv. Så hellere fars kedelige spegepølsemadder.

Dit forhold til penge smitter

Så husk at tale om penge med de unge, men husk også at tænke over, hvad det er for nogle vaner du giver videre. For hvis du selv tænker tilbage på dine egne forældre og deres forhold til penge, så er der en stor sandsynlighed for, at dine vaner og dit forhold til penge er blevet skabt der. Det betyder selvsagt, at hvis dit eget forhold til penge er lettere forskruet, altså hvis du fx. lider af en udbredt grad af pengefrygt eller pengebegær, så skal du måske ind og arbejde med de ting selv, inden du pådutter dine børn dit eget usunde syn på penge.

En god måde at få et sundere forhold til penge er, at følge lev & tænk enkelt principperne. Hvis man får indsporet sig selv til at forbruge mindre og i stedet investere, så er man rigtig godt på vej til et liv med langt mere frihed.

Selv små investeringer i de unge år kan få kæmpe betydning på længere sigt

Hvis vi tager vores 15-årige søn som eksempel:
Han lægger allerede nu 1000 kr. til side om måneden til investering. Hvis han fortsætter med det, altså at investere 1000 kr. om måneden, så vil han med sine aktieinvesteringer, kunne se frem til at have en aktieportefølje på ca. 200.000 kr., som 25-årig. Hvis han fortsætter, vil han runde en million kroner, når han er i slutningen af 30erne. Og hvis man nu tænker sig, at han kan investere lidt mere end 1000 kr. om måneden, når han er blevet lidt ældre? Ja, så vil han nå de beløb endnu hurtigere.

Hvis du tænker, at du godt kunne tænke dig vores hjælp til at komme i gang med at få bedre styr på økonomien, investeringerne eller dit penge-mindset, så er du velkommen til at kigge på vores forskellige muligheder for sparring, forløb og kurser på www.birkwahlgren.dk

 1:1 sparring Begynderforløb  Investeringskursus

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at skrive til os enten ved at svare denne mail eller sende en til kontakt@birkwahlgren.dk

Mange kærlige forårshilsner fra Kasper og Pernille

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait